Obserwatorzy

czwartek, 28 lipca 2011

Ogórkowy zawrót głowy

sezon ogórkowy w pełni ...
ogórki w tym roku obrodziły,
aczkolwiek ceny nie potwierdzają tego ...



podzielę się z Wami przepisem na moje ulubione ogóreczki z miodem
oraz na przecier na zupkę ogórkową

Ogórki z miodem

- ogórki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na 4 części, posolić




- wymieszać dokładnie z solą i odstawić na 2 godz
- do każdego słoika włożyć baldaszek kopru i kilka ziarenek pieprzu
- odlać wodę z ogórków i poukładać je w słoikach



- zalać zalewą :

2 szkl. wody
2 szkl. cukru
1 szkl.octu (10)
2 łyżki miodu

gotować słoiki 10-15 min



ogórki na zupę

- obrane ogórki starkować na dużych oczkach



- trochę posolić , przemieszać i ponakładać do słoiczków



- do każdego słoiczka włożyć baldaszek kopru i ząbek czosnku
- zakręcić słoiczki i odstawić do ukiszenia



jedno i drugie pychotka :)))



S m a c z n e g o !!!

5 komentarzy:

niesława pisze...

super przepisy, na pewno oba wypróbuje. U mnie w ogródku ogórki dopiero sie pokazują, ale jak będzie tak zimno, to nie wiem czy urosną :)

wytwory pisze...

Ogórki na zupę robimy takim sposobem od wielu lat i rzeczywiście są godne polecenia.
Drugiego przepisu nie znałam. Zrobię parę słoiczków na próbę. Dziękuję za przepis i pozdrawiam - Maria

Zula pisze...

Ogóreczki mniam :) Ja zawsze na zupę tarłam juz ukiszone ogórki, muszę spróbować Twojego sposobu :)
Pozdrawiam

ankaskakanka pisze...

Witam Cię Igo. Wróciłam i zaczytuję się w zaległych wpisach. Ogórachy jeszcze można kupić więc mam ochotę wykorzystać Twoje przepisy. Pozdrawiam

majowababcia pisze...

wow ale pysznosci.zaluje ze w tym roku ogorow nie posadzilam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fazy Księżyca

CURRENT MOON