sezon ogórkowy w pełni ...
ogórki w tym roku obrodziły,
aczkolwiek ceny nie potwierdzają tego ...
podzielę się z Wami przepisem na moje ulubione ogóreczki z miodem
oraz na przecier na zupkę ogórkową
Ogórki z miodem
- ogórki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na 4 części, posolić
- wymieszać dokładnie z solą i odstawić na 2 godz
- do każdego słoika włożyć baldaszek kopru i kilka ziarenek pieprzu
- odlać wodę z ogórków i poukładać je w słoikach
- zalać zalewą :
2 szkl. wody
2 szkl. cukru
1 szkl.octu (10)
2 łyżki miodu
gotować słoiki 10-15 min
ogórki na zupę
- obrane ogórki starkować na dużych oczkach
- trochę posolić , przemieszać i ponakładać do słoiczków
- do każdego słoiczka włożyć baldaszek kopru i ząbek czosnku
- zakręcić słoiczki i odstawić do ukiszenia
jedno i drugie pychotka :)))
S m a c z n e g o !!!
5 komentarzy:
super przepisy, na pewno oba wypróbuje. U mnie w ogródku ogórki dopiero sie pokazują, ale jak będzie tak zimno, to nie wiem czy urosną :)
Ogórki na zupę robimy takim sposobem od wielu lat i rzeczywiście są godne polecenia.
Drugiego przepisu nie znałam. Zrobię parę słoiczków na próbę. Dziękuję za przepis i pozdrawiam - Maria
Ogóreczki mniam :) Ja zawsze na zupę tarłam juz ukiszone ogórki, muszę spróbować Twojego sposobu :)
Pozdrawiam
Witam Cię Igo. Wróciłam i zaczytuję się w zaległych wpisach. Ogórachy jeszcze można kupić więc mam ochotę wykorzystać Twoje przepisy. Pozdrawiam
wow ale pysznosci.zaluje ze w tym roku ogorow nie posadzilam
Prześlij komentarz