nie tylko dekoracje na ulicach przypominają o zbliżających się Świętach ...
dekorujemy nasze domy, odświeżamy ubiegłoroczne ozdoby choinkowe,
ewentualnie dokupujemy bądź dorabiamy nowe, kupujemy prezenty,
no i oczywiście ustalamy menu ... :)
przygotowania trwają ...
Charakterystycznym daniem obiadowym w I dzień Bożego Narodzenia jest ... pieczony indyk
z borówkami, jabłkami czy w miodzie (wg uznania)
na II dzień Świąt proponuję karkówkę w sosie borowikowym :)
- karkówkę kroimy na grubsze plastry
- oprószamy odrobinę solą i pieprzem
- układamy w naczyniu żaroodporny
- posypujemy drobno pokrojonym czosnkiem i talarkami cebuli
- zupę borowikową Knora rozrabiamy w połowie wody, dodajemy
pojemniczek śmietany i zalewamy karkówkę
(jeśli jest duża karkówka, bądź chcemy mieć więcej sosu,
to rozrabiamy dwie zupy)
- pieczemy 1 godz. w temp. 180 stopni
jest pyszna ,kruchutka i pachnąca borowikami :)
można ją podać z kluseczkami śląskimi ...
do tego brokuł z marchewką, pieczarkami i cebulką, posypany słonecznikiem
a na deser kisiel z jabłkiem i bitą śmietaną :)
Ps. witam serdecznie nowych obserwatorów :)
wszystkich cieplutko pozdrawiam
12 komentarzy:
o kochana tym indykiem mnie pokonalas .hehe padam .ja nie umiem piec indyka ani go przyzadzac zato moj mikis mistrzu jest ale len totalny .ledwo na kaczke zdlolam go namowic niestety
Nadziewany indyk zupełnie mi nie wyszedł. W gruncie rzeczy w poprzednie święta pozostało mi 5 kg mięsa bez nadzienia, które wypłynęło. Zostawiam te potrawę dla wprawionych. Pozdrawiam
Za indykiem nie przepadam
ale ta karkóweczka już mi smakuje :)
z pewnością wypróbuję
pozdrawiam
Indyka nie podejmuję się robić, ale przepis na karkóweczkę już wydrukowany i będzie pieczony na święta.Dziękuje.Pozdrawiam.
Również gratuluję wygranej u Shiraji.Dzięki za przepis na karkówkę.Właśnie pilnie poszukuję czegoś odmiennego,ale smacznego.Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
Zawitałam tu od Dorotki z Małego białego domku,bardzo tu u Ciebie sympatycznie.Przepis na karkówkę wygląda na prosty i zachęcający! Faktycznie coś odmiennego a sosy grzybowe uwielbiam.Pozdrawiam cieplutko:)
Toś narobiła smaku :)
mmmm az mi slinka pociekla:))pozdrawiam cieplo;)
Dziękuję za wizytkę u mnie i komentarzyk...poz:)
prawdę powiedziawszy nie lubię zup z proszku ale za to przepadam za drobiem...indyka na słodko uwielbiam zwłaszcza z wędzonymi śliwkami
ojej ale menu:)
Czy dotarł wzorek imbryczka?
Prześlij komentarz