Obserwatorzy

sobota, 27 marca 2010

Mazurek


Wielkanoc to czas mazurków , a te ... mogłabym jeść i jeść :)
podam Wam teraz przepis na mój ulubiony
czekoladowy mazurek kajmakowy:

Ciasto:
2 szkl. mąki (najlepiej krupczatki)
kostka masla
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
i ewentualnie odrobina wody (na wypadek, gdyby ciasto nie chciało się kleić)
- łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto
- zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 min.
- wylepiamy ciastem dno i ewentualnie brzegi foremki
(warstwa powinna być dość cienka około 5 mm)
- piec około 15 min. w temperaturze 180-200 stopni
żeby nabrało złotego koloru

Masa kajmakowa:
1/2 kg krówek
odrobinę wody ewentualnie sok z 1 cytryny
1-2 łyżki masła
gorzka czekolada
do dekoracji płatki migdałowe i orzechy włoskie

- krówki topimy w rondelku (na małym ogniu) z dodatkiem wody
bądź soku z cytryny i masła
jeżeli masa wyda się zbyt gęsta , możemy rozrzedzić ją mlekiem
- rozpuszczamy czekoladę i łączymy z masą kajmakową
- wylewamy masę na upieczony spód i dekorujemy płatkami migdałowymi
i orzechami włoskimi obranymi ze skórki

możemy też masę kajmakową wylać na upieczny spód , a następnie polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować orzechami i migdałami

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fazy Księżyca

CURRENT MOON