Obserwatorzy

poniedziałek, 15 marca 2010

Sypana szarlotka

*szklanka mąki *szklanka cukru * szklanka kaszy manny
*łyżeczka proszku do pieczenia *kostka margaryny bądź masła
*1 kg jabłek * 2-3 łyżeczki cynamonu
*masło do posmarowania blachy *bułka tarta

- mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia
dokładnie wymieszać w misce
- mieszaninę podzielić na 3 równe części
- jabłka zetrzeć na grubych oczkach
- blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, bądź wysmarować masłem
i posypać bułką tartą
- wysypać na dno 1 część mieszaniny
- wyłożyć połowę startych jabłek i posypać cynamonem
- następnie wysypać równo kolejną część mieszanki
- wyłożyć drugą połowę startych jabłek , posypać cynamonem
- wysypać trzecią część mieszaniny
- na wierzchu poukładać obok siebie pokrojoną w plasterki margarynę,
tak aby cała zawartość blachy była dokładnie przykryta
- pieczemy około 45 minut w temperaturze 180`C

wyśmienita, szybka i łatwa w wykonaniu, doskonała
na ciepło z gałką lodów waniliowych :)

1 komentarz:

Gaby pisze...

to ja chcialabym zamowic taka szarlotke :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fazy Księżyca

CURRENT MOON

Odwiedzający